“Bölgesel Teşvik Uygulamaları ve Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Tanıtım Programı”nın 5.’si Kâhta Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, ayağı yere basan bir teşvik paketi çıkarıldığını belirterek yatırımcılara çağrıda bulundu.

Kâhta Kaymakamlığı OSB Başkanlığı himayesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen toplantıya Kâhta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Belediye Başkanvekili Halil Geyik, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Fuat Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü Emin Yücekaya, İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Yıldız, AK Parti Kâhta İlçe Başkanı Engin Akel, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanayiciler ve iş adamları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının devamında, İKA Adıyaman Koordinatörü Onur Yıldız “Yatırım Teşvik Sisteminde Adıyaman” konulu bir sunum yaparak, 22 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Adıyaman OSB’de yapılacak olan yatırımların 5. bölgeden ziyade 6. bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanacağını ifade etti.

İŞKUR İl Müdürü M. Emin Yücekaya, Adıyaman ve İlçelerindeki OSB’de yapılacak yatırımların 5. bölge değil, 6. bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanacağını ifade ederek, “İstihdam yatırımlarımız son 8 yılın en kötü yerinde. Dün kamuoyuna yapılan açıklamada Türkiye’deki işsizlik rakamı yüzde 12.7 olarak açıklandı. Bu sebepledir ki Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu Mili Seferberlik çağrısı kapsamında Çalışma Bakanlığımızda ’Çalışma Hayatında Milli seferberlik’ başlatıldı ve bunun için özel bir destek paketi hazırlandı. Ama bizim destek paketlerimiz özel paketle sınırlı değil. Birkaç paketimiz var. Biri artı istihdam (kapsamla geliştirilen).Bir diğeri İş Başı Eğitimi (bilinen ve uygulanan paket).Bir tanesi istihdam garantili meslek eğitim kursları ve diğeri ise girişimcilik eğitimleri paketi. Hepsinin özeti;   İşveren, ’Ben istihdam üreteceğim’ dediği sürece biz kendilerini her türlü destekten yararlandırabiliyoruz. 2017 yılında başlatılan uygulama ile yatırımcımız kaç kişi çalıştırırsa çalıştırsın limit yok. Yeni alınacak kişinin kamu giderlerini bizler karşılıyoruz” dedi.

ATSO Başkanı Mustafa Uslu ise konuşmasında, geç de olsa teşvik paketiyle sanayicinin ve yatırımcının önünün açıldığını belirterek, teşvik paketinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Uslu, teşviklerin yerinde ve zamanında kullanılması uyarısında bulunarak, “Bugün gerek cazibe merkezleri ve gerekse 6. bölge ile ilgili son derece ayağı yere basan teşvik destekleri var. Biz bunu yabana atmıyoruz. Ama bunu yerinde ve zamanında değerlendirmemiz lazım. Kalkınma Bankası’na Adıyaman’dan 150 yatırımcı dosya teslim etmiş. Bir ay içerisinde açıklanacağı belirtiliyor. O zaman hemen birlikte göreceğiz. Bakalım 150 dosyadan kaç tane yatırımcının dosyası kabul görecek. Temennimiz Adıyaman’da birçok projenin geçmesi” dedi.

Kâhta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya yaptığı konuşmada; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu Milli Seferberlik çağrısını bir emir olarak gördüklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Milli Seferberlik çağrısını emir olarak kabul ediyoruz. Bu konuda üstümüze düşen vazifeyi tam, eksiksiz ve en iyi şekilde bir görev addederek, bir emir addederek yapmamız lazım. Tarihe baktığımızda bu tür seferberlikleri görebiliriz. Ülkemiz ciddi bir süreçten geçti. 6 ay önce ülkemiz Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi adeta küllerinden yeniden doğdu. Seferberlik çağrısı çok önemli, yatırımlar çok önemli ”dedi.

Adıyaman sanayicisinin ve yatırımcısının en büyük sıkıntısı olan 6.bölge sorununun çözüldüğünü belirten Kaymakam Kaya, "Her platformda gündeme gelen Adıyaman’ın 6.bölgeye alınması tüm işadamlarımızın, yatırımcılarımızın ve sanayicimizin en önemli arzusu ve beklentisiydi. Bugün bu beklenti yerine getirilmiştir. O zaman herkes üzerine düşeni yapacaktır. Devletimiz bugün 1 milyon yatırım yapan yatırımcıya 9 yıl boyunca yaptığı yatırım kadar teşvik veriyor. Devlet sadece elini vermemiştir, kafasını ve vücudunu taşın altına koymuştur” dedi.

Çağrıya toplamda 1141 yeni eleman istihdamı ile cevap veren işletme sahipleri, 6.bölge uygulamasından net bir şey anlayamadıklarını, uygulamanın yeni yatırımcılara yaradığını, kendilerinin faydalanmadıklarını belirterek, kendilerinin de yeni uygulamadan yararlanmaları halinde daha fazla istihdam sağlayabileceklerini ifade ettiler.