Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programını başlatmıştır. Bu kapsamda 09.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. ve 4. Maddelerinde artı istihdam ile ilgili istihdam teşvikleri belirtilmiştir.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mustafa Uslu, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğini Adıyaman olarak desteklediklerini,

istihdamın artması için yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ve bu konuda atılacak her adımın önemli olduğuna dikkat çekerek, dünya ile yarışan güçlü bir Türkiye için istihdam dostu büyüme politikalarıyla gelişilebileceğinin altını çizdi.

Üretimi artırarak daha çok kişiye iş ve aş imkanı sunulması gerektiğini belirten Uslu, devletin istihdam seferberliği kapsamında, hem mesleki ve işbaşı eğitimleri hem de asgari ücret üzerindeki sigorta primi ve vergi yükünü karşılayarak önemli katkı sağladığına dikkati çekti.

Her zaman ülkesinin ve devletinin yanında yer alan Adıyaman’ın, bu milli seferberliğe destek vererek katılacağını, daha çok istihdam yaratmak için çalışacağını ve bu doğrultuda Adıyaman Ticaret ve  Sanayi Odasını üyeleriyle birlikte 2017 yılında daha çok çalışma, daha çok üretme ve daha çok istihdam yaratma azminde olacağını belirtti.

Söz konusu istihdam teşvikinden yararlanmak için;

– Özel sektör işvereni olmak,

– 01.02.2017 – 31.12.2017 tarihleri arasında işe alımı gerçekleştirmek,

– İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe almak,

– 2016 yılı Aralık ayına ilişkin Aylık Prim ve Hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak işe almak,

– İşe alınacak kişinin, işe alındığı tarihinden önceki 3 aya ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmak, şatları aranmaktadır.

Örneğin: Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan bir işveren asgari ücret üzerinden bir kişiyi ilave olarak işe aldığı takdirde, Teşvik öncesi asgari ücretli bir işçinin işveren maliyeti : 2.177,44 TL iken Devlet Desteği: 666,60 (SGK) + 106,81 (Vergi) = 773,41 TL düşüldüğünde Teşvik sonrası asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti: 2.177,44 – 773,41 = 1.404,03 TL olmaktadır. Bu teşviğin yanı sıra daha önceden uygulamaya konulmuş, istihdamı arttırmaya yönelik prim teşvikleri, işbaşı eğitim programları gibi uygulamalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşları olan İŞKUR ve SGK tarafından yerine getirilmeye devam etmektedir.