TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ATSO ev sahipliğinde düzenlenen iş adamlarını bilgilendirme toplantısına katılarak, 23 ilde uygulanacak olan cazibe merkezleri ve teşviklerle ilgili iş adamlarını bilgilendirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu; “14 Şubat 2009’da göreve geldiğimden itibaren her ilde olduğu gibi katma değer üreten sanayicilerimize layık olmaya çalıştım. Türkiye’nin en saygın sivil toplum örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi saygın bir kuruluşa layık olmaya özen gösterdik. Adıyaman’ımıza sanayicilerle ilgili tüm eksikliklerimizi tespit ederek K belgesi, Kredi Garanti Fonu, Gümrük Müdürlüğü ve TSE temsilciliği gibi dışa bağımlı olduğumuz bu hizmetlerin başta siyasilerimiz ve valilerimizle birlikte gelmesine vesile olduk. Şu anda üzerinde konuşulan cazibe merkezleri ile ilgili yeni teşvik yasası bizim için önem arz etmektedir. Bu çerçevede ilimizde 1 tane merkez ve 3 tane ilçelerde olmak üzere 4 OSB bulunmaktadır. Merkez OSB’mizde 93 fabrika faal olarak çalışmakta ve bu fabrikalarda 5 bin kişi istihdam edilmektedir. Merkez Organize Sanayi Bölgemizde yatırımcılara arsa tahsisi yapılamamaktadır. Yine şu anda müracaat ettiğimiz mermer ihtisas OSB ile ilgili işlemlerin bir an önce hızlandırılarak bitirilmesi en önemli isteğimizdir” dedi.

23 ile çok özel teşvikler verileceğini ifade eden Bakan Tüfenkci, “Türkiye’nin üreten insanın ürettiğini pazarlayabilmesi, satabilmesi, yeni pazarlara ulaşması için yeni yeni teşvik sistemleri getiriyoruz. Bizim yatırımcımız, uluslararası piyasada yeteri kadar rekabet edebilsin diye, katma değeri üreterek rekabet etsin diye, ihraç ettiği malın değerini daha fazla arttırmak için teşvik veriyoruz. Bir yandan da üretimi arttırmak için teşvik veriyoruz. Cumhuriyet kuruldu kurulalı Türkiye’de ilk defa 23 ile çok özel teşvikler veriyoruz. Bu illerin kendi içerisinde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Yeter ki istihdamı ön plana çıkaran, yatırımı ön plana çıkaran, iş yapmak isteyen insanların buralara yatırım yapmasını sağlamak istiyoruz. Özellikle İstanbul, Kocaeli gibi illerden fabrikalarını bu 23 ilden birisine taşımak isteyen yatırımcılara ise taşıma parası hem de daha özel bir destek veriyoruz. Bir yandan biz terörle mücadele ederken, terörden etkilenen illerimize de ayrı bir destek vererek Türkiye’yi kalkındıralım. Stratejik ürünlerde ve önemli yatırımlarda özel birebir teşvikler vereceğiz” diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Bakan Tüfenkci daha sonra Adıyaman İş Adamları Bilgilendirme toplantısında iş adamlarının sorularına yanıt verdiler.

İşadamları ile yapılan bilgilendirme toplantısına Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile işadamları katıldı.