Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Türkiye’nin üzerinde çok ciddi oyunlar oynandığını belirterek dolardaki yükselişinde bilinçli ve suni olduğunu söyledi.

Ekonomiyi değerlendiren ATSO Başkanı Mustafa Uslu, son günlerde dövizdeki önlenemez yükselişin normal olmadığını ifade ederek Türkiye’nin üzerinde çok ciddi oyunlar oynandığını, 15 Temmuz’dan sonra Amerika ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi gerek siyasi gerek ekonomik açıdan köşeye sıkıştırmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

Dolardaki artışın suni olduğunu belirten Başkan Uslu; “Bu yükseliş nasıl böyle bir pike yaptıysa geri ineceğine inanıyoruz. Ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bunun üzerinde durmamıza gerek yok. Yapmamız gereken şey şu. Gerek sanayici gerekse vatandaş olarak herkes bu geçiş döneminde üzerine düşeni yapmak için çaba göstermeli. Bu ülkenin üzerinde çok ciddi sıkıntılar olacağını da öngörüyoruz. Eğer biz birlikteliğimizi sağlamazsak ülkenin üzerindeki bu sıkıntılar devam edecek gibi gözüküyor. Özellikle ekonomi üzerinde dış devletler ekonomik olarak ülkemizle ilgili birtakım yaptırımlar uygulatmaya çalışıyorlar. Kendi ülkelerinde terör örgütüne kucak açıyorlar. Bunların hepsi tesadüf değildir” dedi.

“ÜLKEMİZ ÜÇ CEPHEDE SAVAŞIYOR”

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta operasyonlarına değinen Başkan Uslu; “Gerek siyasi sıkıştırmalar gerek ülkemiz üzerinde yaratılmak istenen sıkıntıların tamamı bilinçli, ülkemizi zor durumda bırakma amaçlıdır. Ama Türk milleti olarak bunun da üstesinden geleceğiz. Bunun için daha mukavemetli olmak gecemizi gündüzümüze katmak zorundayız. Bununla ilgili yeni pazarlara yönelmeliyiz. Ben inanıyorum ki bu sıkıntılı süreci de atlatacağız. Ülkemiz üç cephede savaşıyor. Hem Kuzey Irak’ta güneyimizde Suriye’de ve kendi içimizdeki terör belası ve FETÖ terör örgütü gibi birçok alanlarda Türkiye cebelleşiyor. Ama bütün bunların üstesinden geleceğimize de inanıyorum. Bunun yanında ekonomiye de dış devletlerin baskı yaptığını görüyoruz. Dövizin yükselmesi de buna bağlı. Moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmamız gerek. Üretimde ve sanayide bunlar çok önemli. Aksi taktirde hem ekonomik açıdan hem siyasi açıdan sıkıntılı süreçlere girebiliriz ama bütün bunları bertaraf etmenin yolu her zamankinden fazla birlikteliği sağlamamız lazım. Bilindiği gibi AB, Türkiye ile olan ilişkilerini askıya alma kararı aldı. Onlar hiçbir zaman bizim dostumuz olmadı. Kendi kaderimizi kendimiz çizmemiz lazım. Dolayısıyla bunlara moralimizi bozmamamız lazım. Bunu da atlatacağız diye düşünüyoruz”

“KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZLA BÜYÜMELİYİZ”

Ekonomiyi rahatlatmak için birikimlerin piyasaya sürülmesini öneren Başkan Uslu, sözlerine şöyle son verdi; “Dünya bugün dolara kitlenmiş durumda. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Kendi öz kaynaklarımızı devreye koymalıyız. Tabiri caizse yastık altını gün yüzüne çıkarmalıyız. Dolardan çıkmak için Türk lirasına yöneliyor olmamız lazım. Döviz belasından kurtulmanın yolu da bizim gibi olan ülkelerle işbirliği yapıp ticaretimizi kendi para birimimiz üzerinden yapmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızda bunu dile getirdi. Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi ekonomi üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldı ama milletimiz 2,5 milyar dolar gibi bir nakdi piyasaya sürüp önüne geçtiyse bundan böyle de inşallah gerek yastık altı paralarımızı gerekse elimizde avucumuzda ne varsa bunları gün yüzüne çıkarmanın ekonomiyi rahatlatma açısından son derece faydalı olacağı inancını taşıyorum”