Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu’nun 12. Toplantısı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odasının (KİTSO) ev sahipliğinde Gaziantep Ticaret Odası, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Antakya,  Kilis ve Osmaniye’nin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Genel Sekreterleri ile İpekyolu, Karacadağ ve Doğu Akdeniz Kalkınama Ajansları Genel Sekreterleri katılımı ile gerçekleştirdi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Damla TAŞKIN (UNHCR Türkiye Yetkinlik Programları Müdürü) ve Aynur KUYTU’nun (Alman Kalkınma Bakanlığını Temsilen Sequa Projesi Türkiye Direktörü) sunumlarının ardında Suriyeli sığınmacılar ve bölgesel kalkınma projelerini değerlendirdi.

Bugüne kadar her toplantıda bölgenin öncelikli alanları hakkında özel sunumlar ve görüşmeler yaparak farkındalık oluşturma ve çözüm üretmeye çalışan Platform, Kilis’te Suriyeli sığınmacılar ve bölgesel kalkınma projelerini masaya yatırdı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KİTSO Başkanı M. Erdal ÖNDEŞ birbirlerine sınırı olan illerin işbirliği ve diyalogunu arttırmayı ve iş âlemini temsil eden kurumlar olarak ortak hedef ve çalışma alanları belirlemeyi hedefleyen Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun iki yıldan beri bir araya gelerek bölgenin sorunlarına çözüm aradığını belirtti.

Platformun kuruluşunda büyük emeği olan başta GTO eski yönetim kurulu başkanı Eyüp BARTIK olmak üzere tüm Oda Başkanları ve Kalkınma Ajansı Genel Sekreterlerinin bölgesel kalkınmaya ve iller arasında dayanışmaya büyük önem verdiğini hatırlatan ÖNDEŞ, şöyle devam etti; "Bizler kalkınmanın ve refahın birlikte çalışarak elde edileceğine inanıyoruz. Bölgede sadece bir ilin tek başına kalkınmasını değil hepsinin kalkınmasını aynı zamanda sinerji yaratılmasını istiyoruz.  Bu toplantılarda Odalar arasında ekonomik ve bölgesel kalkınmaya yönelik işbirliğinin yanı sıra sosyal birliktelik de öne çıkıyor. Bu da Odaların birbirini daha iyi tanımasına vesile oluyor.”

Bugüne kadar farklı konu başlıklarıyla bir araya geldiklerini anımsatan ÖNDEŞ, bu konuları tartışarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştıklarını ifade etti. Bugün de “Suriyeli Sığınmacılar ve Bölgesel Kalkınma Projeleri” konusunu ele aldıklarını söyleyen ÖNDEŞ, “Suriyelilerin sorunlarına yönelik daha önce de Kilis ve Hatay’da toplantı yapıldı. Bugün de bölgemizin ortak sorunu olan Suriyeli sığınmacıları ve ortak neler yapabiliriz konularını ele alacağız. Bölgemizin ortak sorunları gibi ortak değerlerini de ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bölge illerinin orta değerleri; kültür, turizm, gastronomi, ticaret ve sanayi, genç nüfus, üretim çeşitliliği ve gücü, stratejik konum, hepimizin yegane amacı bu değerlerin gelişimi, tanıtımı ve ortak sorunların çözümü için projeler geliştirerek illerimizin faaliyetlerine kaldıraç olmaktır” diye konuştu